Bulaşık makinesi deterjanları genellikle "fosfatsız" olarak tanıtılmakta veya ambalajlarında fosfat içermedikleri belirtilmektedir. Çoğumuz bunun iyi bir şey olduğunu tahmin ederiz, peki fosfatların aslında ne olduğunu hiç merak ettiniz mi? Öğrenmek için devamını okuyun.
Fosfat, çevremizde ve etrafımızda mevcut olup fosfor elementinin doğal bir oluşumudur. Bununla birlikte, inorganik kimyasal fosfat, fosfor elementine denk değildir. Fosfat, fosforik asidin bir tuzudur. İnorganik fosfat kayaçları, tarımda ekin gübresi olarak kullanılmak üzere madencilikle çıkarılır. Bitkilerin büyümesini, hücre bölünmesini ve fotosentezi destekler. Fosfat, fosfor diğer elementlerle bir araya geldiğinde oluşur ve farklı bir işleve sahiptir. Diş macunu, boya, çamaşır ve bulaşık deterjanları gibi çeşitli tüketici ürünlerinde fosfat kullanılmıştır.
Dünyada madencilikle çıkarılan fosfatın yaklaşık %5'i oldukça yakın bir zamana kadar deterjanlarda kullanılıyordu. Fosfat, bulaşık makinesi deterjanında kalsiyum ve magnezyumu bağlayıp diğer parçacıkların çökelmesini engelleyerek bunların yıkanan kirli bulaşıklardan giderilmesinde kullanılıyordu. Fosfatların ayrıca suyu yumuşatarak bulaşık makinesinde kireç tortusu oluşumunu önleme özelliği de bulunur.
Fosfat, yediklerimiz ve vücutlarımız dahil her yerde bulunduğundan insanlar için toksik veya zararlı değildir. Hatta doktorunuz fosfat eksikliği tespit ederse fosfat seviyelerinizi düzenleyecek takviyeler reçete eder. Aynısı çevre için de geçerlidir: Fosfat, bitkilerin büyümesini destekleyen besinlerdir ve bitkiler veya hayvanlar için kendiliğinden olumsuz etki oluşturmaz. Fosfat insanlar ve çevre için ne toksik ne de zararlıysa neden birçok ülkede bulaşık makinesi deterjanlarında kullanımı yasaklandı?
Fosfat, ABD ve AB genelinde ve diğer birçok ülkede yasaklanmıştır. İnsanlar için toksik veya zararlı olmamalarına rağmen, su yollarındaki fosfat varlığı sudaki yaşam formlarının dengesini bozabilir. Gübre olarak da kullanılan fosfat, hızlı alg oluşumuna neden olur. Alg patlaması olarak adlandırılan bu olay, suda yaşayan diğer organizmalar üzerinde olumsuz etkiye sahiptir. Birçok atık su işleme tesisi, ev atık sularındaki fosfatları tamamen gideremediği için fosfatların bir kısmı kaçınılmaz olarak doğal su yollarına karışır. Fosfatları yasaklayan ülkeler, alg patlamasını sınırlamayı ve aşırı miktarda besin maddesinin nehirleri ve gölleri kirletmesini engellemeyi umuyorlardı.
Pril bulaşık makinesi deterjanlarının tümü, AB düzenlemeleri uyarınca fosfatsızdır. Tüm ürünler, deterjanda fosfat kullanılmadan aynı temizlik özelliklerini sağlayacak şekilde yeniden formüle edilmiştir. Suyu kireçli olmayan yerlerde yaşayan müşterilerin bir değişim fark etmesi muhtemel olmasa da, suyu kireçli olan yerlerde yaşayan müşterilerin artık daha fazla bulaşık makinesi tuzu kullanması gerekebilir.