Kireçli su nedir ve bulaşık makinenizi neden mahveder? Kireç tortusunun nedenlerini açıklıyor ve doğru bulaşık makinesi katkı maddeleriyle kireçli suyun etkilerine karşı savaşmaya yönelik ipuçlarımızı paylaşıyoruz. Spoiler: Kireçli suyla yaşamak o kadar da zor değil!
Kireç tortusu özetle, kireçli suyun görünen sonucudur. Bulaşık makinesinden çıkan bardaklar üzerindeki beyaz bir kalıntı, bulaşıklar üzerinde sık sık gördüğünüz su lekeleri ve bulaşık makinenizin kapağı etrafında gri veya beyaz bir birikinti kireç tortusuna işaret eder. Bu belirtileri fark ettiğiniz an suyunuzun kireçli olduğunu anlarsınız. Peki bu ne anlama gelir? Suyu kireçli olan bir yerde yaşıyorsanız musluğunuzdan akan suyun mineral içeriği yüksektir çünkü su, kireçtaşı ve kalker içinden filtrelenerek geçer. Bu kayaç katmanlarından filtrelenen ince magnezyum karbonat ve kalsiyum karbonat parçacıkları, normal musluk suyunda kalır ve bizim için hiçbir şekilde zararlı değildir. Fakat bu parçacıklar, kireç tortusu oluşana kadar birikmelerine izin verirseniz su ısıtıcısı, çamaşır makinesi ve bulaşık makinesi gibi ev cihazları için zararlıdır. Suyunuzun kireçli olup olmadığından emin değilseniz suyunuz muhtemelen kireçli değildir. Fakat yaşadığınız yere ait kesin sertlik seviyesini belediyenizden öğrenebilirsiniz.
Kireçli suyla başa çıkmanın en iyi yolu, en başından kireç tortusu oluşumunu önlemektir. Suyunuzun sertlik derecesine bağlı olarak, Pril ürünleri farklı seviyelerde kireç tortusu koruması sunar. Çok etkili formüllere sahip bulaşık makinesi deterjanlarında, belirli bir seviyede su sertliğine kadar yeterli miktarda bulaşık makinesi tuzu zaten bulunur. Örneğin, Pril Hepsi 1 Arada Tablet, Pril Gold Tablet ve Pril Gold Jel. Bunlar makinenizi kireç tortusuna karşı korur ve 21° dH (sertlik derecesi) seviyesine kadar, bardaklar üzerindeki beyaz kalıntıları ve bulaşıklar üzerindeki su lekelerini önler.
Bununla birlikte, suyunuzun sertlik derecesi bundan yüksekse veya Pril Klasik Tablet gibi tuzsuz bir deterjan kullanıyorsanız ayrıca tuz eklemeniz gerekir. Kimyasal olarak, tıpkı sofra tuzu gibi sodyum klorürden oluşuyor olsa da, ince taneleri bulaşık makinenize zarar verebileceği için normal sofra tuzu kullanamazsınız. Bulaşık makinesi tuzu, ince magnezyum ve kalsiyum parçacıklarını kendisine çekerek suyu yumuşatır ve bunların bulaşıklar, bardaklar veya bulaşık makinesi parçaları üzerinde birikmesini önler. Tuz, bulaşık makinesinin alt rafının altındaki metal taban üzerinde bulunan özel yumuşatıcı ünitesine boşaltılan büyük bir paket içinde temin edilir. Kapağı açtığınızda ufak bir kap gibi görünebilir ancak dökmeye devam ettikçe ne kadar tuz kapasitesine sahip olduğuna şaşıracaksınız. Yumuşatıcı ünitesi suyla dolarsa endişelenmeyin. Tuzun etkisini gösterebilmesi için suyla karışıp çözünmesi gerekir.
Artık bulaşık makinenizde kireç tortusunu nasıl önleyeceğinizi bildiğinize göre umarız tekrar kireçli suyla ilgili sorun yaşamazsınız. Elbette, o çirkin beyaz kalıntının olduğu bardaklar ve su lekeleri bulunan tabaklarla dolu bir dolabınız yoksa. İyi haber şu; yeni çok etkili bulaşık makinesi tabletleri/jeli ile bir sonraki yıkamanızda veya makinenize bulaşık makinesi tuzu eklemeye başladığınızda bunlar pırıl pırıl olacaklar. Kötü haber ise, makinenizdeki kireç tortusunu gidermenin bu kadar kolay olmaması. Makine içinde kalın ve sert kireç tortusu tabakaları fark ederseniz bunu gidermek ve makinenize zarar vermesini önlemek için Pril yoğun makine temizleyicisini kullanın. Kireçli suyun bulaşık makinenize zarar vermediğinden emin olmak için ayda bir kez yoğun bir temizlik programı çalıştırmak iyi bir fikirdir.