Bulaşık deterjanı bulaşıklarımızı temizleyerek aynı bulaşıkları tekrar tekrar kullanabilmemizi sağlar. Peki bulaşık deterjanı nasıl temizler? Bu ürünün arkasında yatan bilim sizi şaşkına çevirecek.
İki farklı molekül çeşidi vardır. Bazıları hidrofiliktir, yani suyu çekerler; bazıları ise hidrofobiktir, yani suyu iterler. Yağ hidrofobik moleküllerden oluşmaktadır.
Bu iki molekül bir araya geldiğinde deterjan molekülünü oluştururlar. Bir bulaşık deterjanı molekülünün bir ucu hidrofilik bir ucu hidrofobiktir. Hidrofilik olan ucu siz bulaşıkları yıkarken su ile birleşen, polar bir yapıya sahiptir. Hidrofobik olan ucu ise gres ve yağ ile birleşen, polar olmayan bir yapıya sahiptir.
Yağlı bir tavayı deterjanlı su dolu bir lavaboya koyduğunuzda tavadaki yağ suda otomatik olarak çözülmez. Bu, su molekülleri polar bir yapıya sahipken yağ moleküllerinin polar olmamasından kaynaklanır. Öyleyse bulaşık deterjanı nasıl temizler? Bulaşık deterjanı polar olan ve olmayan yapısıyla bir köprü veya bir emülgatör görevi görür.
Yağ kendiliğinden su ile karışmazken deterjan molekülleri yağ ile temas ettiklerinde dizilimleri değişir. Bu noktada deterjan molekülünü inceleyebilecek olsaydınız molekülün hidrofilik polar olan kısmının (suyu seven kısmının) suya, yağı seven hidrofobik kısmının ise yağa dönük olduğunu görebilirdiniz. Hidrofobik kısım yağa yapışıp onu molekülün içine hapsederek bulaşıktan çekip alır. Deterjanlı su kolayca durulanabilir.
Bulaşık deterjanlarının molekülleri lekelerin, kir tabakasının ve yağın bulaşıklardan uzaklaştırarak giderin derinliklerine gitmesini sağlar. Bulaşık deterjanını suyla duruladıktan sonra bulaşıklar temizlenmiş ve tekrar kullanıma hazır hale gelmiş olur.
Bunun yanı sıra kendi başına birçok yemek parçacığını çözebilen su ve çalkalama ile sürtünme de en iyi sonucu elde etmek için gereklidir.
Bulaşık deterjanının nasıl temizlediğini hiç düşündünüz mü? Sabun molekülünün eşsiz kısımları sayesinde elde yıkama sonucunda bulaşıklarınız yağdan eser kalmayacak şekilde tertemiz olabilir.