Enzimler, biyolojik bazlı temizleyici maddelerdir. Enzimler, özel olarak belirli leke türleri üzerinde etki gösteren güçlü bileşenlerdir, yani belirli bir leke türü için belirli bir enzim türü vardır diyebiliriz. Her bir molekülün birden fazla kez iş görebilmesi için katalizör işlevi görürler.
Proteazlar ve amilazların yanı sıra selülazlar da bulaşık yıkamaya yardımcı ana enzimlerdir. Proteazlar yumurta, yanmış et veya peynir gibi proteinleri çıkarırken amilazlar şekeri, makarna, patates ve pirinç gibi yiyeceklerdeki nişastayı, ayrıca buğday veya mısır gibi tahıl kalıntılarını çıkarır.
Protein, nişasta veya besin maddesi kaynaklı lekeler gibi belirli türlerde lekeleri çıkarmak için farklı enzimler kullanıyoruz. Ayrıca soğuk suda etkili enzimler, 20 °C veya 30 °C gibi düşük yıkama sıcaklıklarında bile lekeleri çıkarmaya yardımcı oluyor.